Рійет - гастрономія з Франції
RILLETTES (рийэт, рилет або рілэт) - метод приготування і подальшого збереження, де м'ясо піддається повільнму томлінню в жирі з травами і овочами протягом декількох годин (від 4 до 10 годин) до поділу на волокна. М'ясо подрібнене, доведено до смаку і упаковано в стерильні скляні банки або спеціальні контейнери і покривається шаром жиру від готування.
Рилет з'явився у Франції в XV столітті в Луарі і традиційно найчастіше готуються зі свинини, але також і з інших видів м'ясом, такими як гусак, качка, курка, дикі птахи, кролик, а іноді і з рибою, такі як анчоуси, тунець або лосось. Рійети найкраще подавати при кімнатній температурі на підсмаженому хлібі. Це чудове і дуже смачне класичне блюдо французької кухні. Традиційно приготування рійєта було способом заготовлювати м'ясо на зиму у французьких селян. При цьому його зберігали в скляних або глиняних горщиках з герметичною кришкою.