Історія соусу Болоньєзе і кілька ідей для вечері
Батькіщина соуса Болоньєзе є Італійська провинція Болонья, що відображено в його назві. Перша документальна згадка соусу-рагу з пастою відноситься до кінця 18 століття і пов'язане з містом Імола біля Болоньї і фігурою Альберто Авісі, кухаря кардинала Грегоріо Луїджі Барнаба Кьярамонті, в подальшому - римського папи Пія VII.
Історичним типом пасти для подачі з соусом болоньєзе є тальятелле. Cьогодні за межами Італії, соус болоньєзе сервірується також зі спагеті або іншими видами макаронів (в тому числі, власне з макаронами в вузькому значенні).
У самій Італії назва «Spaghetti alla Bolognese» (Спагеті Болоньєзе) поширилося пізніше, ніж за її межами. Народилося воно в Америці. Перша згадка про використання соусу Болоньєзе з пастою «спагетті» з'явилося в книзі "Julia Lovejoy Cuniberti Practical Italian recipes for American kitchens" (в перекладі з англ. - «Практичні італійські рецепти для кухонь Америки»), в якій вона радила використовувати соус разом з макаронами або спагетті. Справа в тому, що сухі тальятелле за своєю структурою дуже ламкі. В Америку, в той час, поставляли здебільшого спагетті. Успіх страви в Америці був величезний і через пару років його внесли в меню найзнаменитіших ресторанів в Нью-Йорку, таких як Hotel Commodore в 1920 році і Moneta's в 1931-м. Саме тоді це блюдо придбало всесвітню славу.
Чудовий цей соус своєю по істині дивовижною універсальністю, власне завдяки цій якості він і завоював серця і шлунки по всьому світу. Соус Болоньєзе можна вжити не тільки з пастою (макаронними виробами), але і в якості готової начинки для Лазаньї або Піци. Але також, потрібно не забувати що його з легкістю використовують і як звичайну підливу до будь-яких гарнірів. В Італії наприклад, в дні великих сімейних застіль, ним поливають поленту (кукурудзяна каша). Можна полити картопляне пюре, і навіть з гречкою він буде дуже смачний.
Тому перераховувати всі страви і рецепти де можна застосувати цей соус навіть немає особливого сенсу, це всього лише питання фантазії і кулінарних здібностей. Однак ми все таки підіб'ємо підсумок і запропонуємо 5 варіантів до вживання.
- За традиційним італійським рецептом густий м'ясний соус болонез готується досить довго: яловичина гаситься більше години, поки не почне розпадатися на волокна. Але процес можна прискорити, якщо взяти замість шматка м'яса яловичий фарш.
- Розмір має значення! Великі трубочки або великі ракушки, фаршировані густим м'ясним соусом болоньєзе, запечені в духовці під сирною скоринкою - абсолютно відрізняються за смаком від звичайних спагетті болоньєзе.
- З соусом болоньєзе виходить не тільки смачна паста, а й піца. Причому зробити її можна на готовому листковому тісті.
- Овочі під густим м'ясним соусом теж хороші, наприклад, запечена скибочками гарбуз. При подачі гарбуза з соусом можна настругати пластівців пармезану, щоб вийшло зовсім в італійському стилі.
- І наостанок блюдо, якому б дуже здивувалися італійці - гречка з соусом болоньєзе. Але для нас в гречці з ароматною м'ясною підливою - а соус болоньєзе це і є підлива - немає нічого незвичайного. Смачно, та й годі!