Чому печінка - це Cупер-продукт багатий поживними речовинами

heading_title

Чому печінка - це супер-продукт багатий поживними речовинами і чому ви повинні включати її в свій раціон?

Не багато продуктів гідні звання Супер-продукт. Проте печінка - одна з них!

Дуже прикро, будучи колись популярним і цінним джерелом харчування, в сучасному світі печінка вийшла з моди. Печінка - це сильно недооцінена їжа. Вона низькокалорійна і багата високоякісним білком, при цьому містить неймовірну кількість життєво важливих поживних речовин. Однак зараз м'язове м'ясо, як правило, прийнятніше, ніж субпродукти. Незважаючи на те, що її популярність падає, печінка, можливо, є одним з найбільш багатих поживними речовинами продуктів на планеті.

Люди часто шукають у фруктах і овочах вітаміни і мінерали, але печінка набагато перевершує їх всі за вмістом поживних речовин. Печінка забезпечує організм вітаміном B12, вітаміном A, рибофлавіном і міддю. Вона також багата необхідними поживними речовинами: фолієву кислоту, залізом і містить холін.


 Печінка - відмінне джерело поживних речовин


Як приклад поживні речовини, що містяться в 100-грамів порції яловичої печінки:

Вітамін B12: близько 2,4 мкг. Вітамін B12 допомагає утворенню червоних кров'яних тілець і ДНК. Він також бере участь у здоровому функціонуванні мозку.

Вітамін А: близько 9 000 мкг. Вітамін А важливий для нормального зору, імунної функції і репродукції. Він також допомагає таким органам, як серце і нирки, функціонувати належним чином.

Рибофлавін (B2): близько 1,3 мкг. Рибофлавін важливий для розвитку і функціонування клітин, які допомагають організму перетворювати їжу в енергію.

Фолат (B9 ): близько 400 мкг. Фоліева кислота - це важлива поживна речовина, яка відіграє роль в зростанні клітин і формуванні ДНК.

Залізо: від 9 до 20 мг. Залізо - ще одна важлива поживна речовина, яка допомагає переносити кисень по тілу. Залізо в печінці - це гемовое залізо, найбільш легко засвоюється організмом.

Мідь:  від 3.8 до 12 мг. Мідь діє як ключ для активації ряду ферментів, які потім допомагають регулювати вироблення енергії, метаболізм заліза і роботу мозку.

Холін: от 290 до 418 мг. В організмі з холіну синтезується дуже важливий нейромедіатор-передавач нервового імпульсу — ацетилхолін. Холін є важливою речовиною для нервової системи та покращує пам’ять.

 


Печінка забезпечує високоякісним білком.


Білок життєво важливий і міститься практично у всіх частинах тіла. Він необхідний для створення і відновлення клітин і перетворення їжі в енергію.

Понад чверть яловичої печінки складається з білків. Більш того, це дуже високоякісний білок, так як він містить всі незамінні амінокислоти.

Амінокислоти - це будівельні блоки, з яких складаються білки. Деякі амінокислоти можуть вироблятися в організмі, але ті, які відомі як незамінні, повинні надходити з їжею.

Було доведено, що високе споживання білка допомагає знизити вагу, оскільки знижує відчуття голоду і апетит. Більш того, було виявлено, що білок втамовує голод краще, ніж жир або вуглеводи.

Крім того, високе споживання білка може підвищити швидкість метаболізму або кількість калорій, які ваше тіло використовує для функціонування.

Більш високий рівень метаболізму означає, що ви споживаєте більше калорій, що може бути корисно для схуднення, особливо в поєднанні зі зниженим споживанням калорій.

Нарешті, високе споживання білка може допомогти наростити м'язову масу і захистити від втрати м'язової маси при схудненню.

* Печінка - відмінне джерело високоякісного білка. Було доведено, що високе споживання білка збільшує швидкість метаболізму, знижує апетит, допомагає нарощувати м'язи і зберігати м'язи під час схуднення.


В печінці менше калорій, ніж у багатьох інших видах м'яса?


За калорійністю печінка - один з найбільш багатих поживними речовинами продукт.

Насправді, в порівнянні з цим м'ясо, яке частіше вживається в їжу, бідно поживно.

Стейк з вирізки або бараняча відбивна на 100 грамів містить більше 200 калорій.

Така ж кількість яловичої печінки містить всього 175 калорій, при цьому забезпечуючи набагато більше кожного вітаміну і більшості мінералів, ніж стейк з вирізки або відбивна з баранини.

Знижуючи споживання калорій, ви часто можете втратити життєво необхідне харчування. Тому важливо вибирати продукти, багаті поживними речовинами.

Хоча багато продуктів містять високоякісний білок або вітаміни і мінерали, жоден продукт не містить такої ж різноманітності або кількості поживних речовин, як печінка.

Більш того, було показано, що вживання в їжу продуктів з високим вмістом поживних речовин, але з низьким вмістом калорій знижує відчуття голоду.

У печінці також мало жиру. Лише близько 25% калорій припадає на жир, в порівнянні з 50-60% калорій в стейку і баранині.

 * За калорійністю печінку є одним з найбільш живильних продуктів. У порівнянні з м'язовим м'ясом в ньому менше калорій і жиру, але він набагато перевершує по вітамінами та мінералами.


Загальні побоювання з приводу вживання в їжу печінки.


Багато людей стурбовані вживанням в їжу печінки і задаються питанням, чи не шкідливо це для здоров'я.

Одне з найбільш частих питань - чи не є вміст холестерину проблемою.

Хоча в печінці багато холестерину, для більшості людей це не проблема.

Раніше вважалося, що холестерин в їжі викликає хвороби серця. Однак більш пізні дослідження показали, що це не так для більшості людей.

Велика частина холестерину, пов'язаного з серцевими захворюваннями, фактично виробляється в організмі. А коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину, ваше тіло виробляє менше, щоб підтримувати баланс.

Однак приблизно чверть населення більш чутлива до холестерину в продуктах харчування. Для цих людей вживання в їжу продуктів, багатих на холестерин, може підвищити рівень холестерину в крові.

Ще одна поширена проблема, пов'язана з вживанням в їжу печінки, - це її токсини.

Однак печінка не накопичує токсини. Швидше, його робота полягає в тому, щоб обробляти токсини і робити їх безпечними або перетворювати їх у щось, що можна безпечно видалити з організму.

* На закінчення, токсини в печінці не є проблемою, і з цієї причини, звичайно, не слід уникати її.


Печінка володіє унікальним смаком, який одні люблять, а інші ненавидять.

Ось кілька порад, як включити її в свій раціон:


Смажена на пательні: печінка гарно поєднується з цибулею.

Спагетті Болоньєзе: печінку можна нарізати або подрібнити, а потім змішати зі звичайним яловичим фаршем. Найкраще підійде теляча або куряча печінка.

Бургеры: як і у випадку з Болоньєзе, наріжте або подрібніть печінку і змішайте її з яловичим фаршем, щоб приготувати дуже поживні гамбургери.

Додайте більше приправ: додавання великої кількості спецій і сильних ароматів може допомогти прикрасити її смак.

Використовуйте баранячу або курячу печінку: вони мають більш м'який смак, ніж яловича.

Перед приготуванням замочіть печінку в молоці або лимонному соку: це зменшить її сильний смак.


* Чи подобається вам смак печінки чи ні, є багато способів включити її в свій раціон комфортно. На нашому сайті ви знайдете кілька варіантів вишуканих печінкових паштетів. 

Пов'язаний Пост
Коротко і цікаво про історію паштета і терріна

Коротко і цікаво про історію паштета і терріна

Немає нічого кращого, ніж влаштуватися в своєму улюбленому кріслі з келихом червоного вина і хрустким багетом, намазаним апетитним паштетом. Це один з наших улюблених способів розслабитися.