З історії апельсинового джему

heading_title

Апельсинове варення, джем, мармелад і так далі - дуже популярний літературний персонаж.


Особливо його люблять вводити в дію англійські письменники. Що далеко ходити, давайте відкриємо Льюїса Керолла і вже на перших сторінках "Пригод Аліси в країні чудес" з'являється апельсинове варення. Правда його вже встигли з'їсти і залишилася тільки банка. Залишився неосвітленим тільки один факт - чому апельсиновий джем, варення, мармелад, а в оригінальному тексті саме "ORANGE MARMALADE" так популярні в Англії.


Я знаю дві історії, явно вигадані не англійцями, а шотландцями.


Відповідно до першої з них мармелад придумала деяка Дженні Кейлер, у якій був дуже довірливий і наївний чоловік. Йому задешево продали величезну кількість апельсинів, які виявилися неймовірно гіркими. Дженні була хорошою господинею і перетворила збиток в прибуток, придумавши апельсиновий мармелад.


Згідно до другої історії мармелад приготував французький кухар для шотландської королеви Марії Стюарт. Страсна королева не пропускала жодного побачення зі своїм коханцем Босвел, яка б не була погода. Марія потрапила під холодний дощ і вмирала від жорстокої застуди. Щоб підтримати сили Марії Стюарт кухар приготував апельсиновий мармелад і королева швидко пішла на поправку, а мармелад став її улюбленою стравою, звідки і пішла його назва - "Марія хворіє", вибачте мій французький, але приблизно так - "Maria malades".


Все це дуже красиво, але було б дивно якби до ідеї мармеладу не додумалися там, де апельсини і ростуть в достатку. Мармелад придумали на Близькому Сході в 12 столітті звідки він і поширився по Європі. І відмінно придумали!

Пов'язаний Пост
Рійет - гастрономія з Франції

Рійет - гастрономія з Франції

Метод приготування м'яса, схожий на паштет. Готують з м'яса сільськогосподарських тварин, птиці та навіть риби, яку січуть, або ріжуть на кубики, ...

Бретань і її солона карамель

Бретань і її солона карамель

Найбільш ранні коріння солоної карамелі можна простежити до Бретані у Франції, де кондитер Анрі Ле Ру став піонером цього виду мистецтва. Родом із сім'ї, що займалася торгівлею кондитерськими виробами, Ле Ру працював підмайстром в сімейному бізнесі, перш ніж переїхати до Швейцарії і вчитися на кондитера в єдиній в світі кондитерської школі.

Конфі з червоної цибулі - ідеальне доповнення до будь-якого м'яса або паштетів

Конфі з червоної цибулі - ідеальне доповнення до будь-якого м'яса або паштетів

Про Цибулевий Конфитюр (конфі) - що це за лакомство таке і з чим його їдять. Ідеальне доповнення до будь-якого м'яса або паштетів ...